Motorrijtuigen

Bekijk onze preventieve tips om uw motorrijtuigen / auto goed te onderhouden zodat u niet onverwacht stil komt te staan in het verkeer.

Begin van het seizoen

De periode wanneer de winter overgaat in de lente is volgens veel mensen een van de mooiste van het jaar. Dit is ook de tijd dat het motorseizoen begint. Tevens is dat ook meteen de gevaarlijkste periode voor motorrijders. Veel bestuurders hebben de hele winter niet kunnen rijden en kunnen daarom niet wachten totdat de motor de garage uit kan. Door de adrenaline en een overschatting van de vaardigheden ontstaan er in deze periode veel gevaarlijke en roekeloze acties. Het is daarom ook geen toeval dat de meeste (dodelijke) ongevallen ontstaan tijdens het begin van het seizoen. Wij adviseren u dus ook om vooral in het begin van het seizoen defensief te rijden.

Verhoogde vaardigheidstraining

Een andere handige tip om ongevallen tijdens het begin van het seizoen te vermijden is het volgen van een verhoogde vaardigheidstraining. Hiermee krijg je na de winterstop een beter gevoel voor je rijtuig.

Bandenspanning

De bandenspanning is een ander belangrijk punt. De juiste bandenspanning zorgt voor een optimaal weggedrag van het voertuig, maar is daarnaast ook gunstig voor het brandstofverbruik en de bandenslijtage.

Gekeurde helm

Gaat u met de motor de weg op, dan kan een gekeurde helm ook niet ontbreken. Het is van belang dat een helm voldoet aan de richtlijn ECE R22-05. (De ECE is een keuringsnorm voor alle in Europa toegelaten helmen). Het is bewezen dat het dragen van een helm leidt tot 42% minder ongevallen met een dodelijke afloop en tevens een lagere kans op ernstig hoofdletsel.

Beschermende kleding

Een ander essentieel onderdeel voor iedere motorrijder is beschermende kleding. Motorkleding moet je beschermen tegen het glijden over het wegdek, en tegen de impact van botsingen met datzelfde wegdek en andere objecten. De gevolgen van een ongeluk zijn met kwalitatief goede kleding meestal een stuk minder erg.

Bagage

Laat kostbare bagage nooit op een zichtbare plaats liggen. Als u met de auto of motor stopt bij een tankstation of rustplaats neem de kostbare bagage dan mee naar binnen of stop ze in de kofferbak of het handschoenenvakje

Spiegels inklappen

Indien u uw auto voor langere tijd parkeert is het handig om uw spiegels in te klappen. Vooral in drukke gebieden komt het veel voor dat er tegen de spiegels van geparkeerde auto’s wordt aangereden. Daarnaast zijn spiegels vaak een makkelijk doelwit voor vandalisme