Caravan

Disselslot

Een auto heeft vaak een alarm, maar een caravan of aanhanger niet. Hierdoor is het voor dieven aantrekkelijk om caravans te stelen. Een goede beveiliging is een disselslot. Let echter op: gebruik een disselslot alleen als de caravan stilstaat en niet tijdens het rijden. In geval van een ongeluk maakt dit het werk van de hulpverleners een stuk moeilijker.

Wielklem

Een andere mogelijkheid om uw caravan te beveiligen is door middel van een wielklem. Een wielklem zorgt er tevens voor dat de caravan niet kan wegrollen.

Gasinstallatie

De gasinstallatie aan boord van de caravan vereist een gedisciplineerd gebruik en een regelmatig onderhoud. De gasinstallatie van de caravan dient regelmatig te worden gecontroleerd op eventuele lekkage. Dit niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Een klein lekje kan zeer zware gevolgen hebben….

Water

Het gebruik van vers water in de caravan vereist de nodige zorg. De kwaliteit van water in de tanks en leidingen kan namelijk snel afnemen. Vooral bij hogere temperaturen vormen zich al snel bacteriën welke tot vervelende kwalen kunnen leiden. Indien je het water als drinkwater wil gebruiken moet je daarom de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Maak daarom de tank en leidingen jaarlijks goed schoon.

Periodieke keuring

Het is een echte aanrader om uw caravan periodiek te laten keuren. Een zeer groot gedeelte van alle boetes en ongelukken kunnen voorkomen worden door een periodieke keuring en de nodige aanpassingen.

Bandenspanning

Een juiste bandenspanning is niet alleen van belang voor veilige rijeigenschappen van de auto-caravan combinatie, maar bespaart ook brandstof. Daarnaast leidt een te lage bandenspanning tot een langere remweg, verminderde grip en meer kans op slippen. De banden vormen een belangrijk onderdeel van de caravan en verdienen daarom extra veel aandacht. De slijtage van een caravanband is meestal niet direct zichtbaar en daarom is controle noodzakelijk.

Anti-slingerkoppeling

Een veelvoorkomende oorzaak van ongelukken is het slingeren van de caravan. Hierdoor verliest u de controle over de caravan en auto met meestal desastreuze gevolgen. Een preventiemaatregel hiervoor is een zogenaamde anti-slingerkoppeling. Dit systeem vermindert de slingerbeweging van de caravan waardoor de kans kleiner is dat de controle verloren wordt.