Social media

Social media is vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons leven. Bijna iedereen in Nederland heeft wel een profiel op facebook, linkedin of twitter. Omdat social media ervoor zorgt dat wij altijd en overal onze ervaringen kunnen delen brengt dit ook bepaalde neveneffecten met zich mee. Wist u dat de afgelopen jaren een groot aantal gevallen van inbraak gerelateerd zijn aan social media???

Het gevaar van social media schuilt in de publiek profielen. Mensen met een publiek profiel hebben een profiel waarbij iedereen toegang heeft tot uw persoonlijke info. Dit betekent dus dat iedereen uw updates, berichten en foto’s kan zien. U kunt dit voorkomen door uw profiel af te schermen en uw updates alleen zichtbaar te maken voor vrienden en bekenden. Het is daarom ook aan te raden om alleen maar contacten (vrienden) toe te voegen die u ook echt kent.

Heeft u een publiek profiel of een contactenlijst met onbekenden? Let dan hier op!

Pas op met statusupdates

Plaats je vandaag een bericht met bijvoorbeeld “net aangekomen in New York” dan weten inbrekers dat ze minimaal enkele dagen vrij spel hebben.

Pas op met GPS-gegevens bij updates

Veel smartphones en tablets hebben een ingebouwde GPS functie. Hierdoor wordt bij een bericht vaker automatisch de locatie weergegeven. Ook dit kan inbrekers in de kaart spelen.

Pas op met het plaatsen van foto’s

Ook als u geen locatie in uw berichten vermeldt en de GPS uit staat kunnen foto’s zelf ook veel prijsgeven. Plaatst u bijvoorbeeld een foto van uzelf op een zonnig tropisch strand terwijl u normaal in Maastricht woont, dan zal een inbreker makkelijk de link kunnen leggen dat u waarschijnlijk niet thuis bent.