Kinderen

Wist u dat jaarlijks in Nederland ongeveer 25.000 kinderen van 0 tot 4 jaar worden behandeld op de spoedeisende Hulp Afdeling na een ongeval in of om het huis? Hier volgen enkele tips die handig kunnen zijn indien u zelf jonge kinderen heeft.

Trappen

Het zit in de aard van (jonge) kinderen om alles te willen ontdekken. Hierdoor kruipen en klimmen ze maar al te graag op voorwerpen. Vooral trappen zijn hierdoor een gevaar. Het is dus belangrijk om traphekjes boven, maar zeker ook beneden aan de trap te bevestigen. Zorg er wel voor dat er een goed slot op zit (een slot dat kinderen niet kunnen openen) en dat het hekje ook altijd op slot zit!

Stopcontacten

Stopcontacten, welke over het algemeen dicht bij de grond zitten, zijn interessante objecten voor kruipende kinderen. Wij raden daarom ook aan om afdekkapjes op alle stopcontacten plaatsen.

Medicijnen

Medicijnen zijn vanwege hun kleur en vorm zeer aantrekkelijk voor kinderen. De meeste pillen lijken in de ogen van kinderen net snoepjes. Het is daarom zeer belangrijk dat u medicijnen of pillen nooit laat rondslingeren en altijd buiten het bereik van kinderen bewaard. Het is tevens een aanrader om het medicijnkastje op een hoge plaats te bevestigen.

Schoonmaakmiddelen

Een gevaar vergelijkbaar met medicijnen zijn schoonmaakmiddelen. Vanwege de bonte kleuren en verpakkingen hebben deze ook een grote aantrekkingskracht op kinderen. De associatie met snoep of frisdrank is ook hier weer snel gemaakt. Berg schoonmaakmiddelen dus ook op op een hoge plaats of achter slot en grendel. Plaatsen als het gootsteenkastje is dus geen goede plaats!

Bloemen en planten

Ook bloemen en planten hebben vanwege hun kleur een aantrekkingskracht op kinderen. Ga dus altijd na of uw planten giftig zijn en denk goed na waar u de planten en bloemen neerzet in uw huis of tuin.

Wat te doen bij inname giftige stoffen
Krijgt een kind toch iets giftigs binnen, dan is snel en accuraat handelen van levensbelang. Een hulpmiddel hierbij is de gifwijzer. De gifwijzer is ontwikkeld om directe hulp te bieden bij vergiftigingsverschijnselen. De gifwijzer kunt u vinden in uw apotheek of op www.gifwijzer.nl